TTVN Nieuwkoop :: Tafeltennisvereniging Nieuwkoop :: Nieuws

Voor u gelezen

mei 1, 2015
Wat gebeurt er als de overwinning nabij lijkt in een zwem-, ren- of roeiwedstrijd? Ze je dan nog een tandje bij of ga je achteroverleunen? En als je tegenstander je inhaalt, wat doet dat met je? Ga je harder rennen als je wordt ingehaald?
(Uit: De Volkskrant, 20 april 2015)

Tijdens een wedstrijd gaan sporters door een uiteenlopende reeks emoties en gedachten die hun prestaties beïnvloeden. Psycholoog Ruud den Hartigh doet onderzoek naar de psychologie achter sportprestaties en de rol van momentum. Hij ontdekte dat sporters gedurende een wedstrijd meerdere momenten hebben waarop hun doel - de winst - dichterbij of verder weg lijkt te zijn. Dat heeft grote invloed op hun geloof in de winst en daarmee op hun prestaties.

"Vooral een negatief momentum, waarbij een voorsprong uit handen wordt gegeven, heeft veel effect," zegt Den Hartigh, die hierop vorige week promoveerde. "Sporters proberen in eerste instantie een tandje bij te zetten als ze worden ingehaald, maar we zagen in onze metingen dat hun kracht vrij snel afnam, hun coördinatie en vooral ook hun geloof in de winst."

Ook uit onderzoek bij tafeltennissers, fietsers en zwemmers blijkt: als je al op je toppen aan het presteren bent en je wordt toch ingehaald of voorbijgestreefd, is het heel moeilijk nog te geloven in de winst. Je ziet dat er soms een korte spurt komt, dat de sporter even alles geeft, maar als dat niet baat, werkt het momentum in het nadeel en verslechtert de prestatie zelfs.

Het omkeren van een negatieve spriaal is niet eenvoudig. Het is de kunst te blijven geloven in de winst. "Zodra dat idee kwijt is, nemen de prestaties namelijk af," aldus Den Hartigh.