TTVN Nieuwkoop :: Tafeltennisvereniging Nieuwkoop :: Nieuws

Voor u gelezen: Elena Timina

dec 1, 2012
Ook langs de kant wil Elena Timina veeleisend zijn. De ex-tafeltennister maakte vorige week tegen Polen haar debuut als coach van de nationale ploeg. Haar werkkleding is nog precies hetzelfde als de afgelopen decennia, haar functie niet: sinds oktober is zij de bondscoach van het Nederlands tafeltennisteam.
Bron: De Volkskrant, 21 november 2012

De trillende vingers en zweethanden voor een wedstrijd ziet ze tegenwoordig vanaf de zijlijn, bij anderen. Na haar afscheid als topsporter op de Spelen in Londen is er veel veranderd voor de uit Rusland afkomstige coach. Zo mist ze haar middagslaapje, na een gewenning van dertig jaar valt het niet mee om het zonder te doen.

Maar ze benadert haar nieuwe baan net als vroeger haar lange topsportcarriere: met enorme toewijding. De vraag of ze eenzelfde toewijding verwacht van haar speelsters moet ze beamen: "Ik wil een team met dezelfde liefde voor de sport. De groep waar ik nu mee werk, heeft gekozen voor topsport, maar die overtuiging is er nog niet bij iedereen. Ik vind dat irritant. In het Nederlands team is geen plaats voor meisjes die alleen maar lekker willen ballen."

Een rondgang langs de talenten leerde haar onlangs dat het gat groot is, tussen de eerste vier speelsters van Nederland en de rest. Ze schrok van het niveau van de junioren en kadetten. "Over het niveau van de kleintjes was ik wel blij verrast. Maar we lopen zeker achter." Dat zit deels in de opleiding, in Nederland kun je tegen een kind van dertien niet zeggen: nu moet je stoppen met school en fulltime gaan tafeltennissen, zoals in Frankrijk".

Bovendien ontbreekt het de Nederlandse jeugd door het missen van een goede vooropleiding af en toe aan 'respect voor respect', zegt Timina. "Bij mij in Rusland en bij Li Jiao in China bestond dat probleem niet. Daar hoefde niemand uit te leggen dat je niet met batjes kunt gooien. Dat zijn voor ons vanzelfsprekende zaken."

Vooralsnog geniet Timina van haar nieuwe functie. Voor de jonge garde is ze iets strenger, speelsters als Jie en Jiao wil ze de ruimte geven. "Zij hebben enorm veel ervaring, dus het zou dom van mij zijn om daar niet naar te luisteren." Het was een logische keuze om van atlete te veranderen naar coach. "Ik hou van recyclen. Ik gooi niks weg en breng alles naar een tweedehandswinkel. Ik heb dertig jaar ervaring, dat gooi ik dan toch ook niet zomaar weg?"

Bron: De Volkskrant, 21 november 2012