TTVN Nieuwkoop :: Tafeltennisvereniging Nieuwkoop :: Nieuws

Kijktip 2: Krasse knarren

nov 1, 2012
Vanavond op Canvas: Ping Pong, een documentaire van Hugh Hartford uit 2012. De film volgt acht bejaarde tafeltennissers tijdens het WK voor tachtigplussers in Binnen-Mongolië. Zo is daar de levende legende Les D'Arcy uit Engeland. Op z'n 89ste gaat hij opnieuw voor goud, al heeft hij al zeven wereldtitels op zak.

Vergeleken bij de Australische Dorothy deLow is hij echter een groentje: zij is 101 en een ware celebrity in het pingpongwereldje voor bejaarden.  De 85-jarige Texaanse Lisa Modlich is een relatief jong talent en vastbesloten haar eerste goud te pakken.

Regisseur Hartford was altijd al geïnteresseerd in tafeltennis. Met zijn broer Anson, producent van de film, heeft hij veel gepingpongd, maar dat was niet de reden om de film te maken. Het idee ontstond na zijn ontmoeting met Les D'Arcy, die Hartford voorstelde aan de Engelse Terry Donlon, die de hoofdfiguur van de film werd. Terry heeft zich dankzij de sport door een leven vol ziekte kunnen slaan.

"Daarmee werd het niet alleen een film over sport en ouderdom, maar ook over de kracht van de menselijke geest," aldus Hartford in een interview. "Er zit ook een liefdesverhaal in, dat hopelijk de competitie overstijgt."

De snelheid waarmee de deelnemers pingpongen, lijkt de bevinding van hersenwetenschappers te logenstraffen, dat ouderen door een langzamer werkend zenuwstelsel de tijd en het leven om hen heen als steeds sneller ervaren. De bejaarde tafeltennisster Inge Hermann uit Duitsland zou dankzij haar sport zelfs van dementie zijn afgekomen.

Donderdag 1 november - Canvas - 23.55 - 1.10 uur.