TTVN Nieuwkoop :: Tafeltennisvereniging Nieuwkoop :: Nieuws

Cor du Buy overleden

nov 14, 2011
De Nederlandse oud-tafeltennisser Cor du Buy is vrijdagavond op 90-jarige leeftijd in Amstelveen overleden. Mensen kennen de naam van de letters op een tafeltennistafel, maar hij was ook een groot sportman en een pionier in het tafeltennis.

Zeventien jaar oud was hij en tafeltenniskampioen van Nederland, toen hij op aanraden van zijn vader een handel in tafeltennisartikelen begon. Maar Cor du Buy was bovenal de beroemdste tafeltennisser uit de geschiedenis. 'Ik begon toen ik veertien was, speelde in het Nederlands team toen ik vijftien was en werd Nederlands kampioen toen ik zestien was', herinnerde hij zich eind jaren negentig in de Volkskrant.

Negen keer werd Du Buy kampioen van Nederland in het enkelspel. De eerste keer gebeurde dat in 1937, de laatste keer in 1955. In 1951 stond hij 21ste op de wereldranglijst en kon hij zichzelf een subtopper noemen. Maar sport was altijd bijzaak. 'Ik had toen best zeven uur per dag willen spelen, maar daarvan kon geen sprake zijn. Sport kwam pas op de derde plaats. Je moest carrière maken.'

In 1955, 34 jaar oud, stopte hij er mee. In vorm kon Cor du Buy al zijn landgenoten nog aan, maar hij wilde een afgang voorkomen. 'Je kunt beter tien jaar te vroeg stoppen dan één minuut te laat.'

Dit jaar kreeg Cor du Buy op het WK in Rotterdam een internationale onderscheiding als tafeltennispionier. Een maand later benoemde de Nederlandse tafeltennisbond hem tot bondsridder. Ook Bettine Vriesekoop heeft goede herinneringen aan de 'speler van de 20e eeuw'. "We verliezen een markante pionier met een aanstekelijk 'joie de vivre'."
(Bronnen: De Volkskrant, www.nttb.nl)