Categories: General
      Date: apr 29, 2011
     Title: Badmintonbond wil broekjesverbod
Als het aan de internationale badmintonbond BWF ligt, spelen vrouwen vanaf 1 juni a.s. op grote toernooien alleen nog maar in jurkjes of rokjes. De sport moet aantrekkelijker worden en dat denkt de bond te bereiken met een broekjesverbod voor vrouwelijke badmintonners.
Denk niet dat het hier een verlate 1 aprilmop betreft. Uit dit (engelstalige) artikel op de site van de internationale badmintonbond BWF mag blijken dat deze nieuwe regel al in december 2010 is aangenomen. (Bron: De Volkskrant, 22-3-2011)

De nieuwe regel zou eigenlijk op 1 mei ingaan, maar is vooralsnog een maand uitgesteld. BWF-voorzitter Paisan Rangsikitpho komt daarmee tegemoet aan protesten van de spelers. De meeste protesten komen uit grote badmintonlanden als China, Indonesië en India, waar vaak in korte broek wordt gespeeld. Diverse speelsters beweren dat het dragen van rokjes en jurkjes ten koste gaat van hun beweeglijkheid.

Ook de Nederlandse Judith Meulendijks heeft bij de internationale bond aangegeven het niet eens te zijn met de invoering van deze dresscode. Dat heeft niets te maken met haar ervaringen met de korte broek. “Mij maakt het niet uit waarin ik speel, maar het feit dat je geen keuze meer hebt, dat vind ik niet kunnen.” Meulendijks zelf speelt afwisselend in broekjes en rokjes. Dat heeft in haar geval niets te maken met de pasvorm. “Het ligt er bij mij net aan waar ik zin in heb.” Ze heeft voldoende rokjes in haar kast liggen, maar hoopt toch dat de dresscode geen doorgang vindt.

Meulendijks heeft in Martijn van Dooremalen, technisch directeur van de badmintonbond, geen bondgenoot. Hij is juist een voorstander van het initiatief: “Het ziet er gewoon aantrekkelijker uit in rokjes dan in broeken. Als het gaat om uitzendingen op tv, is het zeker handig voor de populariteit van de sport.”